Lazer Kesim
Lazer kesimi, farklı malzeme kalınlıklara sahip metal ve metal olmayan malzemelerin kesildiği bir kesme yöntemidir. İşlemin temelini, yönlendirilen, form verilen ve odaklanan lazer ışını oluşturur. Lazer ışını iş parçasına isabet ettirilerek malzemenin, erime veya buharlaşma sıcaklığına kadar ısıtılması sağlanır.
Lazer kesim; Demir, bimetal, alüminyum, Paslanmaz ve metal malzemeleri kesmek için tercih edilen ve genellikle endüstriyel üretim için kullanılan ve aynı zamanda okullar, kobiler ve hobi uzmanları tarafından kullanılmaya başlanan bir teknolojidir.
Malzeme çeşitliliği
Çelikten alüminyuma, paslanmaz çelikten renkli saca, hatta plastik, cam, ahşap ya da seramik gibi metal olmayan malzemelere kadar, endüstriyel işlemede kullanılan tüm standart malzemeler lazer ile güvenli ve kusursuz bir şekilde kesilebilir. Takımla, 0,5 ila 30 milimetre arasında çok farklı sac kalınlıkları kesilebiliyor. Malzeme yelpazesinin bu denli geniş oluşu, hem metal hem de metal olmayan malzemelerle gerçekleştirilen uygulamalarda kullanılan kesme araçları arasında lazeri bir numara yapmaktadır.
Kontur özgürlüğü
Odaklanmış lazer ışını, malzemeyi sadece yerel olarak ısıtır ve iş parçasının geri kalanında termik yüklenme oluşmaz ya da minimum düzeyde oluşur. Böylece oluşturulan kerf genişliği ile odaklanmış lazer ışını genişliği arasındaki fark çok düşük olur ve karmaşık ve filigran konturlar bile düz ve çapaksız bir şekilde kesilebilir. Uygulamaların büyük bir çoğunluğunda kesim işlemi sonrasında başka işleme gerek kalmaz. Sunduğu esneklik sayesinde bu kesim yöntemi, küçük parti büyüklüklerinde, yüksek varyasyon çeşitliliğinde ya da prototip imalatında sıkça başvurulan bir yöntemdir.
Ultra kısa palslarla yüksek kaliteli kesim kenarları
Ultra kısa palslar neredeyse her tür malzemeyi, ısı etkisinin fark edilemeyeceği kadar kısa bir sürede buharlaştırabiliyor, böylece de ortaya eriyik yarığının oluşmadığı, yüksek kaliteli kesim kenarları çıkıyor. Bu yüzden lazer, örneğin tıp teknolojisi alanındaki stentler gibi filigran ve metal ürünlerin üretimi için son derece uygundur. Ekran üretimi alanında ultra kısa palsler, kimyasal olarak sertleştirilmiş cam kesiminde kullanılır.
Lazer Kesim Nasıl Yapılır?
Lazerle kesme bir termal ayırma işlemidir. Lazer ışını malzemenin yüzeyine çarpar ve kuvvetle ısınır, böylece malzeme tamamen erir veya buharlaşır. Lazer ışını belirli bir noktada malzemeye tamamen girdiğinde, gerçek kesme işlemi başlar. Lazer sistemi seçilen geometriyi takip eder ve prosesteki materyali ayırır.
Lazerli Kesici Nasıl Çalışır?
Lazer ışını, tek bir dalga boyunda bir ışık veya çok yüksek yoğunluklu bir ışık sütunudur. Tipik bir CO2 lazerinde, bu dalga boyu ışık spektrumunun infra-red yani kızıl-kırmızı kısmındadır, bu nedenle insan gözü için görünmezdir. Işın kısmını oluşturan lazer rezonatöründen, makinenin Işın yolu boyunca ilerlediğinden ışının çapı sadece 1/4 inçtir.
Işın plakaya odaklanmadan önce, çeşitli aynalar veya “Işın bükücüleri” tarafından farklı yönlerde döndürülebilir. Odaklanmış lazer ışını, tablaya çarpmadan hemen önce bir bölmenin deliğinden geçer. Bu bölme deliğinden akan da Oksijen veya Azot gibi sıkıştırılmış bir gazdır.